بسیاری از کشاورزان و باغداران در جریان حفر چاه دچار مشکل میشوند. حفاری شغلی است که احتمال دردسر برای حفار بسیار زیاد است. کارشناس رسمی دادگستری امور آب در خصوص مشکلاتی که میان حفاران و کشاورزان رخ میدهد و شیوه حل این اختلافات اظهار نظر میکند.
مهم ترین و شایع ترین مسئله ای که باعث اختلاف میان حفار و صاحب چاه میشود، مربوط به افتادن مته چاه زنی در داخل چاه است. مته چاه زنی به دلایل مختلفی ممکن است از دستگاه جدا شده و ادامه روند چاه زنی را مختل میکند. برای مثال فرض کنید کشاورزی نیاز دارد که در مدت یک ماه چاهی را حفر کند و این موضوع را درقرارداد نیز ذکر کرده است. اما به دلیل افتادن مته درون چاه عملیات چاه زنی در این مدت ناممکن شده است. حفار باید بتواند صاحب چاه را قانع کند و از او رضایت بگیرد در غیر این صورت اگر صاحب چاه شکایت کند باید تمام خسارت وارده بر او را بپردازد.
البته در حال حاضر درآوردن مته چندان کار سختی نیست اما موارد استثنائی وجود دارد که اینکار حتی ناممکن بوده است.
موضوع دیگری که از نظر کارشناس رسمی امور آب باعث اختلاف میشود، کج شدن چاه است. متاسفانه حفاران ممکن است از افرادی برای چاه زنی استفاده کنند که هیچ تخصص و تجربه ای در این کار نداشته باشند و شکل چاهی که حفر میکنند مطابق با استاندارد نباشد. کج بودن چاه ها چندین مشکل ایجاد میکند. اول اینکه باعث افتادن مته در چاه میشود. دیگر آنکه فرآیند لوله گذاری به درستی انجام نمیشود. و سوم آنکه نصب منصوبات چاه را با شکل روبه رو میکند. بنابراین کج شدن چاه به مراتب خسارت بیشتری به کشاورز و باغدار وارد میکند و حفار نیز مستلزم پرداخت و یا جبران تمامی این خسارات است.
سومین اختلافی که کارشناس دادگستری امور آب با آن مواجه است، مدت زمان حفر چاه است. برای حفر یک چاه توصیه میشود تا با استفاده از متخصصین نوع لایه های زیر زمینی به خوبی مشخص شود تا هم در انتخاب دستگاه دچار اشتباه نشوید و هم نخمین درستی از مدت زمان حفر بتوانید بزنید.
در برخی از اختلاف ها مشاهده شده است که حفر چاه بیش از یکسال به طول انجامیده. هزینه سوخت، حفار و اصطحلاک را در نظر بگیرید رقمی بسیار بزرگ خواهد بود حتی اگر خسارت به کشاورز و محصولات او را به حساب نیاوریم.
بنابراین اهمیت کار کارشناس آب در نظارت بر دستگاه های حفاری در چنین مواقعی نمایان میشود. توصیه میکنیم برای حفر چاه حتما نکاتی که باعث اختلاف میشوند را بخوبی بشناسید و با دقت در عقد قرارداد و دقت در انجام کار از بروز مشکلات جلوگیری کنید تا نه خسارتی به حفار وارد شود و نه صاحب چاه.